Tekst op de pagina kunt u groter maken door op Ctrl+ te klikken.

Fietsbrug Oude Rijn

De gemeente Katwijk, de gemeente Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de plannen voor een fiets- en voetgangersbrug over de Oude Rijn die de wijken ’t Duyfrak (Valkenburg) en Oegstgeest aan de Rijn gaat verbinden. De aanbesteding van deze fietsbrug heeft op 29 maart tot vier inschrijvingen geleid die door een jury zijn beoordeeld. Deze beoordeling heeft een voorlopige winnaar opgeleverd. Het college van gemeente Katwijk (de trekker van het project) heeft op 25 april het voornemen tot gunning uitgesproken aan de aannemerscombinatie Strukton Infratechnieken/BSB Staalbouw en hun architect Syb van Breda  & Co.

Draaibrug

Het winnend schetsontwerp laat een slanke draaibrug zien grotendeels vervaardigd uit staal. De brug draait horizontaal open. Het draaipunt ligt aan de kant van Valkenburg, en is naar boven toe vormgegeven als een afgeschuinde pyloon van circa 12 meter hoog vanaf het brugdek. Op onder meer het thema beeldkwaliteit scoorde de brug hoog. Volgens de jury is de brug rank en slank en opvallend. Door de pyloon heeft de brug een eigen karakter in het gebied. Doordat de brug aan de onderzijde slechts twee steunpunten heeft, is het zicht vanaf het water onder de brug door goed.

 Informatieavond

Om de bewoners van Valkenburg en Oegstgeest aan de Rijn en overige belanghebbenden te informeren, organiseert gemeente Katwijk samen met gemeente Oegstgeest een informatieavond. Tijdens de avond wordt het ontwerp van de fietsbrug gepresenteerd, en wordt toegelicht waarom voor deze inschrijving  gekozen is. De avond biedt ook gelegenheid aan de aannemerscombinatie om zich voor te stellen. Verder wordt het proces tot aan de oplevering besproken. De informatieavond vindt plaats op dinsdag 16 mei van 19.30 tot 21.00 uur in Holiday Inn aan de Haagse Schouwweg 10 in Leiden.

 

Image_1