Tekst op de pagina kunt u groter maken door op Ctrl+ te klikken.

Buurt- en wijkverenigingen in Rijnsburg

Image_4

Het gevoel van trots moet weer bij de Rijnsburgers komen

Saamhorig n Zo’n twintig jaar geleden telde Rijnsburg veel buurtverenigingen. Zij waren actief in de feestweek. Straten werden versierd en de meeste verenigingen hadden hun eigen sinterklaasfeest. In de zomer werd er veelal in een van de straten in de wijk een gezellige barbecue georganiseerd.

 

Door de jaren heen zijn de meeste buurtverenigingen ter ziele gegaan. Rijnsburg heeft nog een drietal actieve buurtverenigingen: Bestevaer, Irissenstraat en ’t Centrum. BV de Goudensering bestaat nog wel, maar is voornamelijk actief in de wijk Frederiksoord als Buurtpreventie.

Buurtvereniging 2.0

Ben van den Nouland, voorzitter van de Wijkraad Rijnsburg: ‘Wij vroegen ons af hoe je de buurtverenigingen weer een push-up kan geven zodat mensen weer enthousiast worden om met elkaar iets te doen in hun straat c.q. leefomgeving.’ Hij kwam hierover in gesprek met Robert-Jan Heemskerk, voorzitter van de Oranje Vereniging Rijnsburg. Zij zochten contact met het Welzijnskwartier. Sociaal werker Arnout de Bakker heeft veel contact met de verschillende wijken in de hele gemeente. Van den Nouland: ‘De buurtverenigingen in Rijnsburg hebben een tekort aan vrijwilligers en de druk op de schouders van de nu nog zittende bestuursleden is te groot. Ons uiteindelijke doel is dat de Buurtverenigingen weer een gezicht krijgen in de verschillende buurten en wijken van Rijnsburg.’

Inmiddels hebben de eerste gesprekken met de vertegenwoordigers van de buurtverenigingen plaatsgevonden. Robert-Jan: ‘Wij hebben onze zorg uitgesproken over het voortbestaan van de buurtverenigingen. Wij kunnen iets voor hen betekenen. De buurtverenigingen zijn zo lang gewend om iets in een bepaald stramien te doen. Dan is het best moeilijk om in te zien dat het ook anders kan’.

‘Wij hebben de Buurtverenigingen wat te bieden. Zo kunnen wij hen ondersteunen om een activiteit te promoten, of een Facebookpagina op te zetten’, laat Arnout namens het Welzijnskwartier weten. Robert-Jan voegt er aan toe: ‘Zo is de feestweek een manier om iets met elkaar te doen. Zoals teams samenstellen om zo de onderlinge strijd aan te gaan bij bijvoorbeeld de Bruggenloop. Je bent dan als buurtvereniging zichtbaar en het is leuk voor het publiek.’

Maar mensen willen zich niet meer binden in een bestuur. ‘Dat hoeft ook niet. Maar als je mensen persoonlijk vraagt om op een bepaalde dag een paar uur met elkaar bijvoorbeeld de straat-buurt te versieren, dan wil men dit best wel. Als je de uren optelt is het misschien één dag in het jaar’, zo is de ervaring van de OV voorzitter. ‘Wij zien zeker kansen voor de buurtverenigingen, maar het moet wel bij de mensen zelf vandaan komen. Initiatieven worden door ons waar mogelijk ondersteunt’, aldus Van den Nouland.

‘In Rijnsburg moet er weer een gevoel van trots onder de inwoners van Rijnsburg komen. Dus zet je in voor je buurt of straat. Met de Paardenmarkt en in de feestweek zijn er altijd zoveel mensen op de been. Daar moet toch wat meer uit te halen zijn’, meent Robert-Jan.

Is uw belangstelling gewekt? Of heeft u vragen. Dan kunt u zich richten tot Arnout de Bakker: arnoutdebakker@welzijnskwartier.nl / 06 12215177; Ben van den Nouland namens de Wijkraad Rijnsburg wijkraadrijnsburg@katwijk.nl b.vandennouland@ziggo.nl / 071-4034523 Robert-Jan Heemskerk voorzitter Oranje Vereniging rj.heemskerk@ovrijnsburg.nl .