Tekst op de pagina kunt u groter maken door op Ctrl+ te klikken.

Onderzoek verbod vrachtverkeer Brouwerstraat

Gemeente start onderzoek naar verbod vrachtverkeer Brouwerstraat

 

De verkeerssituatie in de Brouwerstraat blijft een aandachtspunt. Er wordt met te hoge snelheid door de 30km-straat gereden en te veel vrachtwagens gebruiken de Brouwerstraat als doorgaande route. Bij de evaluatie van de verkeersontwikkeling in deze straat werd door de gemeente eerder al geconcludeerd dat maatregelen als het aanleggen van een rotonde bij de kruising Noordwijkerweg/Voorhouterweg en een verbod voor vrachtwagenverkeer het onderzoeken waard waren. Wethouder Klaas Jan van der Bent: ‘Minder vrachtverkeer kan de gevoelde verkeersonveiligheid verminderen en de leefbaarheid in en rond de Brouwerstraat verbeteren. Nu de rotonde klaar is kan de volgende stap gezet worden in het verbeteren van de verkeerssituatie’.

 

Rotonde eerste stap

Met de aanleg van de rotonde Noordwijkerweg/Voorhouterweg is een eerste belangrijke stap gezet. De verwachting is nu dat voertuigen met een lagere snelheid vanaf de Noordwijkerweg de Brouwerstraat op rijden omdat ze af moeten remmen voor de rotonde. Daarnaast is met deze rotonde een belangrijke voorwaarde voor een mogelijk vrachtwagenverbod ingelost. De rotonde biedt het vrachtverkeer een keermogelijkheid waardoor het makkelijker teruggeleid kan worden richting de N206. Hiermee wordt het voor minder vrachtverkeer noodzakelijk om gebruik te maken van de Brouwerstraat.

 

Onderzoek

Een vrachtwagenverbod heeft niet alleen gevolgen voor het doorgaande verkeer maar ook voor de lokale bereikbaarheid en moet dus zorgvuldig onderzocht worden. Wethouder Klaas Jan van der Bent: ‘Enkele lokale ondernemers nemen al jaren hun eigen verantwoordelijkheid en rijden met hun vrachtwagens niet door een woonwijk. Met dit onderzoek verwachten we tot de juiste maatregelen te komen waardoor ook de overige ondernemers het juiste zetje krijgen en niet meer door de Brouwerstraat zullen rijden’. De gemeente zal belanghebbenden als de wijkraad Rijnsburg en Veilig Verkeer Nederland betrekken bij het onderzoek. De uitkomst wordt over enkele maanden verwacht.